به گزارش خبرگزاری مهر علی لاریجانی روز جمعه در دیدار از بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب در رابطه با روند فعالیت این نمایشگاه، گفت: نحوه کار نمایشگاه از ابتکارات ویژهای برخوردار بود. دستهبندی آثار جدید در غرفههای متعدد نشاندهنده حرکت رو به جلوی آثار در بخشهای مختلف بود.
لاریجانی افزود: سرعت، تنوع و ابتکار بسیاری در حوزه علمی و عمومی وجود دارد. از نکات مثبت نمایشگاه این است که آثار فاخر و آثار کودک و نوجوان در جایگاهی مناسب در کنار هم دیده میشوند.
با رویکرد حمایتی به بخش فرهنگ کشور باید توجه کرد
رئیس مجلس در رابطه با وضعیت صنعت نشر کشور نیز خاطرنشان کرد: صنعت نشر در مقایسه با سایر شعب اقتصادی در وضعیتی پایینتر از متوسط قرار دارد. به همین دلیل باید به وضعیت فرهنگ کشور کمک کرد.
وی تاکید کرد: برای حمایت از صنعت نشر احتیاج به برنامه و لایحه نیست. ما نیاز به عدد و رقم برای کمک به حوزه سینما، کتاب و سایر حوزههای فرهنگی داریم.
رئیسه قوه مقننه در رابطه با بودجه فرهنگی کشور، گفت: کل بودجه ای که در بخش فرهنگ و لایحه بودجه در کنار آن مقداری که مجلس به بودجه پیشنهادی دولت اضافه کرد، نزدیک به ۳ یا ۴ درصد از کل بودجه کشور را شامل میشود. این وضع حال کمک به فرهنگ کشور ما است. این رقم نشان میدهد که باید حتما با رویکرد حمایتی به بخش فرهنگ توجه کرد.
وی با اشاره به اینکه در کلیات نظام باید دو بخش به صورت خاصی مورد حمایت قرار بگیرد، افزود: در بخش فرهنگ و بخش کشاورزی که در برابر بخشهای صنعتی و بازرگانی چندان فعال نیستند، باید بدون تعارف مورد توجه جدی قرار بگیرند.
ناشران باید مورد حمایت قرار گیرند
لاریجانی در رابطه با راهکار مجلس برای حمایت از صنعت نشر، گفت: راهکار ما در بودجه خلاصه میشود. ناشران که قشر فعال و زحمتکش جامعه را شامل میشوند، باید مورد حمایت قرار گیرند. بهعنوان مثال اگر کتاب مناسبی را چاپ میکنند و یا در فضای فرهنگی مناسبی حرکت میکنند، وزارت ارشاد باید از آنها حمایت کند.
در هر حوزه باید از پدیدآورندگان آثار فاخر و اثربخش حمایت شود
نماینده مردم قم با اشاره به افزایش بودجه وزارت ارشاد در مجلس، خاطرنشان کرد: وزارت ارشاد از مجلس بودجه خوبی را دریافت کرده است. مجلس علاوه بر بودجه مصوب دولت بودجه بیشتری را به وزارت ارشاد اختصاص داد و به این ترتیب از فعالیتهای فرهنگی در کشور حمایت کرد. بنابراین در هر حوزه باید از پدیدآورندگان آثار فاخر و اثربخش حمایت کنیم.
رئیس قوه مقننه تصریح کرد: وزارت ارشاد بهعنوان متولی اصلی از آثار برگزیده به طرق مختلف حمایت کند.
لاریجانی با اشاره به رویکرد ضعیف کتابخوانی در کشور، گفت: تیراژ کتابها به طور متوسط ۳ هزار جلد است. نکتهای که نشاندهنده ضعف ما در این حوزه و علاقه افراد به حوزه فرهنگ شفاهی است. در این میان رسانهها میتوانند با فعالیت مناسب در جهت بهبود این وضعیت گام بردارند.
لاریجانی با اشاره به این موضوع که کتاب هنوز بهعنوان نیاز اولیه مردم مطرح نشده است، خاطرنشان کرد: مجموعه آثار چاپ شده تنوع خوبی داشتند، ولی متاسفانه اغلب کتابهای چاپ شده تیراژ کمی داشتند. در این میان برخی صنوف مانند دانشگاهها تلاش کردند تا با استفاده از بنهای کتاب وضعیت این حوزه را بهبود ببخشند. باز هم نیاز است که وزارت فرهنگ و ارشاد راههای جدیدی را برای بهبود وضعیت جستجو کند به نحوی که بازار آشفته نشود.
به منظور بهبود وضعیت کتابخوانی نیازمند فعالیت مستمر آموزش و پرورش و رسانهها هستیم
وی افزود: در گذشته تلاش میکردند با استفاده از یارانه کاغذ، کاغذ را ارزان ارائه کنند. اما این وضعیت در حال حاضر تغییر کرده است.
لاریجانی در رابطه با مشکل کتابخوانی در کشور، گفت: این مسئله با وجود آنکه پسزمینه اقتصادی را در بر میگیرد، اما بخش عمده آن مربوط به مشکل فرهنگی در کشور ما است. بسیاری از اقشار جامعه کتاب نمیخوانند و اگر کتابی هم خوانده شود به قرآن یا مفاتیح محدود میشود. این نکته در جای خود مطلوب است ولی متاسفانه آثار مکتوب دیگر بسیار کمتر خوانده میشود. ما در حوزه دینی جلوتر از باقی کشورها هستیم، اما به منظور بهبود وضعیت کتابخوانی نیازمند فعالیت مستمر آموزش و پرورش و رسانهها هستیم.
رئیس مجلس در پایان تاکید کرد: مجلس برای بهبود وضعیت نشر و کتابخوانی فعالیتهای مثمرثمری انجام داده و مجلس محل قانونگذاری است.
نظر شما